Archief

Hieronder ziet u een overzicht van voorgaande exposities / collecties.

11 oktober 2017 t/m 10 december 2017

MOP-UP 1

Vanaf 11 oktober tot en met 10 december presenteert Museum de Kantfabriek MOP-UP 1.

Ontwerper: Francine van der Vorst

 

Een tentoonstelling van 4 afgestudeerden van de Textiel en Design Kunstacademies Maastricht en Rotterdam. Francine van der Vorst laat vanuit de cirkel ontwerpen en stoffen toepassingen zien in aangename kleuren. Linda Senden heeft als onderwerp “Zeilen” en zegt: “Na het zien van mijn collectie, wil ik dat mensen zeilen waarnemen als een lijnenspel en de prachtige gelaagdheid ook werkelijk ervaren.” Doortje Hovius laat hangend textiel zien waarbij een dromerige sfeer ontstaat. Textiel is voor haar  experimenteren met (ver)binding. Zij heeft daarbij ook kant van onze kantklosmachines gebruikt. Maud Claessens geeft de titel van haar presentatie “Ter Plekke”. Een onderzoek onder daklozen, waarbij ze de verhalen verwerkt in de kleding die zij ontwerpt. 4 Mooie verhalen van jonge textielontwerpers, die gelegenheid krijgen een groter publiek te bereiken.

Ontwerper: Doortje Hovius Fotografes: Myra Wippler en Barbara Medo

30 april 2017 t/m 08 oktober 2017

Bloemen bloeien op Papier

In 2017 is in Museum de Kantfabriek in Horst aan de Maas een bijzondere expositie te zien over 19e-eeuwse handingekleurde borduurpatronen met bloemen als hoofdmotief en met als titel “Bloemen bloeien op papier”. In het middelpunt van de expositie staan de handingekleurde borduurpatronen uit de collectie van de Familie Landwehr-Vogels. Bovendien is deze expositie de kick-off van ons project 'Blijvend Borduren' waarin een moderne borduurmachine wordt aangekocht om deze historische borduurpatronen op een nieuwe manier toe te passen op ecologisch verantwoorde wijze. Verder worden werkstukken van een wedstrijd, met deze borduurpatronen als uitgangspunt, getoond. Lees meer »

30 april 2017

Fashion Revolution Day 2017

Jaarlijks wordt in de week van 24 april stilgestaan bij de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Rana Plaza ramp in Bangladesh van 24 april 2013 en van de makers van onze kleding. Fairtrade pioneer Carry Somers uit Engeland startte dit wereldwijde initiatief in 2013. Dit jaar vraagt ook Museum de Kantfabriek met #WhoMadeMyClothes aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en vragen we de consument na te gaan waar de kleding eigenlijk gemaakt is, door wie, en hoe? Alhoewel veel merken nog niets van zich laten horen, zijn er ook merken die laten zien dat het beter kan en ons daarover informeren. Museum de Kantfabriek pleit daarom ook voor meer transparantie en aandacht voor een betere kledingindustrie door activiteiten te organiseren waarin onder andere een aantal jonge ontwerpers hun ideeën presenteren. Op zondag 30 april zullen er daarom in kader van Fashion Revolution Week de volgende activiteiten plaatsvinden: Lees meer »

01 april 2017 t/m 29 april 2017

“GEHEIM GENOEGEN”

Kant bedekt, verhult, daagt uit en maakt nieuwsgierig naar de inhoud. Het geeft de drager een rijk gevoel net zoals bont, zijde en parels dat doen. Het maakt kant spannend. Museum de Kantfabriek presenteert van 1 t/m 29 april een nieuwe bijzondere expositie met exclusieve sieraden van kant door kunstenares Gerrie Vermeulen uit Eindhoven. Lees meer »

15 januari 2017 t/m 09 april 2017

Remember me

Karin van der Linden ( Weert, 1957 ) begon 6 jaar geleden met het maken van assemblages. Hiertoe verzamelt ze verweesde materialen: voorwerpen of delen hiervan , met een verleden. Door ze samen te voegen, met elkaar te versmelten en eigen creaties toe te voegen ontstaan indringende sfeerbeelden, die verwijzen naar haar eigen geschiedenis. Lees meer »