Archief

Hieronder ziet u een overzicht van voorgaande exposities / collecties.

26 augustus 2018

Opening creatief seizoen 2018-2019

Presentatie van alle cursussen en workshops. Lees meer »

06 mei 2018 t/m 07 oktober 2018

Russische Traditionele Toegepaste Kunst

In deze voor Nederland unieke expositie toont Museum de Kantfabriek de eindwerken van studenten van de Hogeschool voor Volkskunst uit St.Petersburg.


De studenten volgen een 6-jarige dagopleiding op academisch niveau in een van de volgende technieken:

  • Kantklossen
  • Borduren/goudborduren
  • Lakschilderen
  • Edelsmeden
  • Zijdeschilderen
  • Hout/beensnijwerk

In het laatste jaar van hun opleiding maken zij een meesterstuk ter afsluiting van hun studie.
Dit zijn staaltjes van bijzonder vakmanschap die te bewonderen zijn in Museum de Kantfabriek.

 

Klik hier voor de flyer.

 

 

 

06 mei 2018

Opening “Russische Traditionele Toegepaste Kunst”

Zondag 6 Mei a.s. wordt de expositie “Russische Traditionele Toegepaste Kunst” geopend.

Om 11.00 uur vind de officiële opening plaats voor genodigden.

Vanaf 12.30 uur is iedereen van harte welkom om deze bijzondere expositie te komen bezoeken.

De expositie loopt t/m 7 oktober 2018.

17 december 2017 t/m 22 april 2018

Fine Art Photography van Gemmy Woud-Binnendijk in Museum de Kantfabriek in Horst

17 december 2017 t/m 22 april 2018

Gemmy Woud-Binnendijk kwam in maart 2016 in Museum de Kantfabriek met de vraag naar mooi kant. Zij was net gestart met portretfotografie en zocht bijzondere attributen om haar modellen te kleuren. In de afgelopen anderhalf jaar later heeft zij een flitsende carrière gemaakt met shoots in de USA, Rome en Zuid-Afrika en met artikelen in magazines Vogue en ZOOM. Museum de Kantfabriek toont 30 foto’s en laat je kennismaken met haar fascinerend beeldend vermogen.

Dat Gemmy Woud-Binnendijk veel heeft geschilderd, is goed terug te zien in haar fotografie. Haar beelden van kinderen zijn opgebouwd uit diverse lagen, de gedempte kleuren en de eenvoud van het licht doen denken aan de schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse meesters.

“Ik probeer heel dicht bij het schilderen te blijven. Ik houd van de donkere, gedempte kleuren en de eenvoud van het licht in de schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse meesters. Mijn schilderijen hebben dezelfde ‘moody’ stijl. Ik gebruik altijd maar één lamp en een reflectiescherm. De zogenaamde Rembrandt-verlichting zorgt al snel voor de dramatische sfeer die ik zoek. Hoewel ik in Photoshop nog van alles met het beeld doe, ga ik nooit zomaar schieten. Ik fotografeer altijd zo veel mogelijk naar het eindresultaat toe.” (ZOOM 2017)

Oude kunst, nieuw medium

In haar portretten gebruikt Gemmy Woud-Binnendijk onder andere de clair-obscur techniek. Deze techniek versterkt de licht-donker contrasten terwijl er weinig gebruik wordt gemaakt van de middentonen. Hiermee introduceert ze het dramatische effect in haar portretten die zo kenmerkend zijn voor de oude schilderstijl. Deze contrastrijke donkere en lichte tonen laat ze vervolgens vloeiend in elkaar overlopen met behulp van de Sfumato techniek.

Fine art Photography van Gemmy Woud-Binnendijk loopt van 17 december 2017 t/m 22 april 2018 in Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst. De expositie is kleurrijk en inspirerend voor iedereen die van modelleren en fotograferen houdt.

Museum de Kantfabriek laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio Horst zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken.

Op deze pagina van L1 TV vindt u een interview met Gemmy.

 

 

 

“Not the silk grouse 2016”

29 oktober 2017 t/m 15 april 2018

“Onderweg”

Museum de Kantfabriek neemt in 2017 deel aan het Grensoverschrijdende Project “Unterwegs-Onderweg”. Hieraan nemen musea uit Duitsland, België en Nederland deel. De titel van de expositie in Museum de Kantfabriek is: “Onderweg”, Textiele reisherinneringen van dichtbij en ver weg. Datum: 29 oktober t/m 30 december 2017 Lees meer »