Archief

Hieronder ziet u een overzicht van voorgaande exposities / collecties.

22 november 2016 t/m 31 december 2016

Quilts van Arnout Cosman

Van 22 november t/m 31 december zijn er in Museum de Kantfabriek 20 quilts te zien van Arnout Cosman.

Quilten is een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden. De geschiedenis van het quilten gaat terug tot de Romeinse tijd. Tijdens de kruistochten droegen de kruisvaarders gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen.
Arnout Cosman, die geldt als een autoriteit op het gebied van quilten, kwam via zijn tante in 1999 in contact met de techniek. Hij wilde meteen zijn eigen ontwerpen maken en maakte deze aanvankelijk met potlood en papier. Al snel kwam de computer in beeld. Om tot een ontwerp te komen combineert hij dan ook oude technieken en moderne computertechnieken. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij een computerprogramma dat hij zelf ontworpen heeft. Zijn liefde voor het maken van quilts combineert hij met zijn andere hobby van softwareontwikkeling dat tevens ook zijn werk is.

 

Quilt Toverbal Arnout CosmanDe ontwerpen van Cosman zijn in twee groepen te verdelen: geometrische patronen en patronen afgeleid van foto’s of schilderijen. De geometrische ontwerpen zijn gebaseerd op toegepaste wiskunde of eenvoudige, traditionele patronen die ruimte bieden om te experimenteren.
Als Cosman zich laat inspireren door een foto gebruikt hij zijn computerprogramma om de afbeelding volledig automatisch in stukjes op te delen in duizend rechthoeken van verschillende afmetingen. Hij gebruikte deze techniek voor het eerst bij zijn quilt gebaseerd op een schilderij getiteld ‘zonnebloemen’ van Claude Monet.
Latere ontwerpen zijn naar eigen inzicht op de computer in onregelmatige vormen opgedeeld met behulp van de Quiltassistant. Dit programma heeft hij aansluitend op zijn eerste programma ontwikkeld. De Quiltassistant geeft een indicatie van de kleuren die je voor elk stukje kunt gebruiken en drukt automatisch alle verschillende malletjes inclusief de naadtoeslagen op papier af.

Arnout Cosman geeft zelf op 26 en 27 november tijdens de openingstijden uitleg over zijn quilts en zijn programma de Quiltassistant.

26 juni 2016 t/m 20 november 2016

‘REISSTOF’ uit Oman en Venezuela

Kleurrijke kleding en gebruiksvoorwerpen van hoge kwaliteit uit Oman en Venezuela. Uit de collectie van Mirja Wark, met aanvullingen uit de collectie van Henriette Beukers. Lees meer »

29 mei 2016 t/m 19 juni 2016

Groninger namen; geweven ode

Banieren, vlaggen en wimpels met oude voornamen uit de provincie Groningen vormen de tentoonstelling “Groninger namen; geweven ode”. Het zijn namen zoals Alke, Fokje, Kornelske, Sikko, Remkelina, Teupke en Wendeltje. Weefster MirjaWark maakte van deze bijzondere voornamen heraldieke werken. Lees meer »

24 april 2016

Fashion Revolution Day

Jaarlijks is 24 april een dag ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Rana Plaza ramp in Bangladesh van 24 april 2013 en van de makers van onze kleding. Fairtrade pioneer Carry Somers uit Engeland startte dit wereldwijde initiatief in 2013. Dit jaar vraagt ook Museum de Kantfabriek met #WhoMadeMyClothes aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en vragen we de consument na te gaan waar de kleding eigenlijk gemaakt is, door wie, en hoe? Er zijn merken (zie www.Kiesduurzamemode.nu bijvoorbeeld) die laten zien dat het beter kan en ons daarover informeren. Maar veel merken laten zich nog niets van zich horen. Wij pleiten daarom ook voor meer transparantie en aandacht voor de maker door verschillende activiteiten te organiseren op deze dag.

Programma

  1. 11:00-17:00. Verschillende stands met fair-trade kleding: Hang ‘m op (Fontys Hogeschool Tilburg), Ecological Textiles (Marita Bartelet), Jansen-Noy en Olcay Gülçen.
  2. 11:00-17:00. Het vragen van aandacht via social media door het maken van selfies met de tag #WhoMadeMyClothes.
  3. 14:00-14:30. Korte introductie over Fashion Revolution Day met een Quiz.
  4. 14:30-16:00. Vertoning van de documentaire ‘The true cost‘.

21 februari 2016 t/m 05 juni 2016

Weefgoed

Moderne weefkunst staat dit voorjaar centraal in Museum de Kantfabriek met de nieuwe tentoonstelling WEEFGOED. De expositie toont werk van vier weefkunstenaars. De expositie is mede naar aanleiding van de Week van het Weven, van 28 mei t/m 5 juni 2016. Lees meer »