Archief

Hieronder ziet u een overzicht van voorgaande exposities / collecties.

30 april 2017

Fashion Revolution Day 2017

Jaarlijks wordt in de week van 24 april stilgestaan bij de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Rana Plaza ramp in Bangladesh van 24 april 2013 en van de makers van onze kleding. Fairtrade pioneer Carry Somers uit Engeland startte dit wereldwijde initiatief in 2013. Dit jaar vraagt ook Museum de Kantfabriek met #WhoMadeMyClothes aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en vragen we de consument na te gaan waar de kleding eigenlijk gemaakt is, door wie, en hoe? Alhoewel veel merken nog niets van zich laten horen, zijn er ook merken die laten zien dat het beter kan en ons daarover informeren. Museum de Kantfabriek pleit daarom ook voor meer transparantie en aandacht voor een betere kledingindustrie door activiteiten te organiseren waarin onder andere een aantal jonge ontwerpers hun ideeën presenteren. Op zondag 30 april zullen er daarom in kader van Fashion Revolution Week de volgende activiteiten plaatsvinden: Lees meer »

01 april 2017 t/m 29 april 2017

“GEHEIM GENOEGEN”

Kant bedekt, verhult, daagt uit en maakt nieuwsgierig naar de inhoud. Het geeft de drager een rijk gevoel net zoals bont, zijde en parels dat doen. Het maakt kant spannend. Museum de Kantfabriek presenteert van 1 t/m 29 april een nieuwe bijzondere expositie met exclusieve sieraden van kant door kunstenares Gerrie Vermeulen uit Eindhoven. Lees meer »

15 januari 2017 t/m 09 april 2017

Remember me

Karin van der Linden ( Weert, 1957 ) begon 6 jaar geleden met het maken van assemblages. Hiertoe verzamelt ze verweesde materialen: voorwerpen of delen hiervan , met een verleden. Door ze samen te voegen, met elkaar te versmelten en eigen creaties toe te voegen ontstaan indringende sfeerbeelden, die verwijzen naar haar eigen geschiedenis. Lees meer »

11 december 2016 t/m 09 april 2017

TEX-TIEL, Wearable Art van Tiel Janssen

Van 11 december 2016 tot en met 9 april 2017 toont Tiel Janssen haar bijzondere kostuums en sieraden. Lees meer »

22 november 2016 t/m 31 december 2016

Quilts van Arnout Cosman

Van 22 november t/m 31 december zijn er in Museum de Kantfabriek 20 quilts te zien van Arnout Cosman.

Quilten is een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden. De geschiedenis van het quilten gaat terug tot de Romeinse tijd. Tijdens de kruistochten droegen de kruisvaarders gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen.
Arnout Cosman, die geldt als een autoriteit op het gebied van quilten, kwam via zijn tante in 1999 in contact met de techniek. Hij wilde meteen zijn eigen ontwerpen maken en maakte deze aanvankelijk met potlood en papier. Al snel kwam de computer in beeld. Om tot een ontwerp te komen combineert hij dan ook oude technieken en moderne computertechnieken. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij een computerprogramma dat hij zelf ontworpen heeft. Zijn liefde voor het maken van quilts combineert hij met zijn andere hobby van softwareontwikkeling dat tevens ook zijn werk is.

 

Quilt Toverbal Arnout CosmanDe ontwerpen van Cosman zijn in twee groepen te verdelen: geometrische patronen en patronen afgeleid van foto’s of schilderijen. De geometrische ontwerpen zijn gebaseerd op toegepaste wiskunde of eenvoudige, traditionele patronen die ruimte bieden om te experimenteren.
Als Cosman zich laat inspireren door een foto gebruikt hij zijn computerprogramma om de afbeelding volledig automatisch in stukjes op te delen in duizend rechthoeken van verschillende afmetingen. Hij gebruikte deze techniek voor het eerst bij zijn quilt gebaseerd op een schilderij getiteld ‘zonnebloemen’ van Claude Monet.
Latere ontwerpen zijn naar eigen inzicht op de computer in onregelmatige vormen opgedeeld met behulp van de Quiltassistant. Dit programma heeft hij aansluitend op zijn eerste programma ontwikkeld. De Quiltassistant geeft een indicatie van de kleuren die je voor elk stukje kunt gebruiken en drukt automatisch alle verschillende malletjes inclusief de naadtoeslagen op papier af.

Arnout Cosman geeft zelf op 26 en 27 november tijdens de openingstijden uitleg over zijn quilts en zijn programma de Quiltassistant.