Kantvernieuwing 1.0

In de eerste helft van 2015 is er bij het Fonds voor Cultuurparticipatie een aanvraag ingediend met als eerste titel ‘Kant, door vernieuwing houden we het in stand’. Deze aanvraag werd op 29 juni 2015 gehonoreerd met een bijdrage van € 20.025,- door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

In onderstaande video ziet u hoe onze patronneurs oude en nieuwe textielpatronen via verschillende computerprogramma’s omzetten naar digitale bestanden. Daarmee kunnen de kantklosmachines worden aangestuurd.

Samenvatting:

In het samenwerkingsproject ‘Kantvernieuwing’ hebben het ontwerpbureau ANNY&, Krenzler en Gebr. Stuhr Bandfabrik en ons museum het initiatief genomen om een verbinding te leggen tussen het traditionele ambacht van het kantklossen en de toepassingsmogelijkheden hiervan in de wereld van moderne ontwerpers. Het eerste, en meest essentiële, doel van dit project vormt het herontdekken van de vaardigheden voor het vertalen van een design/patroon in machinetaal via zogenaamde jacquards voor de oude kantklosmachines. Dit wordt gedaan door vier nieuwe patronneurs, die reeds als vrijwilliger binnen het museum actief zijn, op te leiden. Deze patronneurs zullen de komende jaren verder aan de slag gaan om via verschillende computerprogramma’s oude textielpatronen om te zetten naar digitale bestanden waarmee de  kantklosmachines kunnen worden aangestuurd. Als tweede wordt er aan het einde van dit project een garenbank en kantkloscatalogus opgeleverd. Voor externen, zoals studenten en ontwerpers, is het dan snel duidelijk welke kennis aanwezig is en welke diensten wij kunnen leveren. Het ontwerpbureau ANNY& zal de eerste zijn die met deze traditionele kantklospatronen aan de slag gaat om innovatieve en uitdagende producten te ontwerpen voor de markt.

 

Dit project is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt vernieuwende initiatieven die actieve deelname aan cultuur teweegbrengen.