Lezing Marike van Roon

Mode in de kerk?

Ja, mode in de kerk! Het gaat allemaal wat langzamer, maar ook de kleding van de priester gaat mee met de tijd. Van wijd naar smal, van soepel naar stug, in bloemetjes of met streepjes. Er kan veel, zolang het maar binnen de grenzen van Rome valt. En als je maar veel geduld hebt.

Marike van Roon

Marike van Roon zal in Museum de Kantfabriek de geschiedenis van de priestergewaden  toelichten, de regels en de ruzies, de borduurateliers en de kunstenaars. Zij zal dit verhaal illustreren met afbeeldingen van de meest schitterende en kostbare gewaden die de afgelopen eeuwen werden vervaardigd, eindigend met de werken uit de Sint-Lambertuskerk uit Horst, die nu in Museum de Kantfabriek te zien zijn.

 

Marike van Roon is Kunsthistoricus bij de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde  aan de Universiteit Leiden op haar onderzoek naar paramenten en borduurateliers in Nederland tussen 1830 en 1965. De bijbehorende publicatie Goud, zilver & zijde is te koop in de museumwinkel voor € 14.95.

 

De openbare lezing is op zondag 23 februari om 13.00 uur. Na de lezing kunnen vragen gesteld worden en is Marike aanwezig in de expositie ‘De Hemel op Aarde’.
De toegangsprijs voor de lezing + bezoek museum + een gratis koffie/thee bedraagt 10 €. Voor Museumkaarthouders 5 €.

« Terug naar de vorige pagina