Nieuwe expositie ‘Traditie ontmoet Toekomst’ is geopend.

Zondagmorgen 23 maart jl. is in de Kantine van Museum de Kantfabriek de nieuwe expositie ‘Traditie ontmoet Toekomst’ onder grote belangstelling geopend.

'Traditie ontmoet Toekomst' 2

Nadat de hoofdrolspelers en andere genodigden met een kopje koffie een plaatsje gevonden hebben gaat vice-voorzitter Chris Jakobs achter het spreekgestoelte staan en heet iedereen welkom.

Een speciaal welkom is er voor Harry Linskens, wiens verzameling kanten mutsen en andere historische kledingstukken als uitgangspunt voor de expositie dienen.

Traditie ontmoet Toekomst 1

Ook wordt een bijzonder welkom uitgesproken voor Wim Ewals, hoofddocent mode aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, voor prof. dr.ir. Loe Feijs, hoogleraar aan de faculteit Industrial Design aan de TU in Eindhoven, voor Marina Toeters , expert op het gebied van innovatieve kleding en ook verbonden aan de HKU en TU Eindhoven en voor de studenten.

Chris Jakobs sluit af met zijn conclusie dat de titel veel vragen oproept en daardoor waarschijnlijk veel bezoekers zal trekken. Ook bedankt hij alle vrijwilligers die deze expositie weer mogelijk gemaakt hebben.

'Traditie ontmoet Toekomst' 3

Tineke Geurts, voorzitter van de expositie-commissie die hierna aan het woord komt, zegt dat Harry Linskens niet alleen voorwerpen verzamelt maar ook verhalen schrijft. Die zijn vastgelegd in een boek dat op 25 mei gepresenteerd zal worden in het museum.

Verder noemt zij nog een keer Marina Toeters; zij heeft volgens Tineke de link gelegd tussen Traditie en Toekomst. Marina is bovendien met haar inbreng al vanaf het begin van het museum in 2006 belangrijk voor de exposities.

Hierna komen twee heren aan het woord die ook zeer belangrijk waren voor de expositie: Wim Ewals en Loe Feijs.
Op de foto hieronder van links naar rechts: Marina Toeters, Loe Feijs en Wim Ewals.

'Traditie ontmoet Toekomst' 3

Wim Ewals vertelt over zijn sleutelmoment in zijn leven: het moment dat zijn moeder hem uitleende aan een neef en zijn verloofde in 1958 als bruidsjonkertje.

Onbewust werd toen bepaald dat hij iets met mode wilde. Hij vond het moment dat de bruid in een kanten bruidsjurk met een vracht petticoats en eindigend in een sleep van kant en geplisseerde tule de trap af kwam adembenemend.

Hij vertelt vervolgens over de jurk ‘Toer de Force’, het middelpunt van de expositie. Deze is met medewerking van studenten ontstaan met gebruikmaking van innovatieve technieken: sensoren en laser in harmonie met couture gerelateerde ambachtelijkheid.

Loe Feijs neemt het publiek mee naar de wereld van onderzoek en ontwikkeling, waar high-tech textiele garens ontwikkeld worden die ook toegepast zijn in de ‘Toer de Force’. Hij noemt de uitvinding van garens die elektriciteit geleiden. Deze garens kan men gewoon weven, breien, stikken, klossen en borduren. Hij noemt de toepassingen in de medische wereld en in de topsport.

Met andere garens kan warmte opgewekt worden en kleurveranderingen in gang worden gezet. Deze garens zijn nog maar een van de vele nieuwe ontwikkelingen op materiaalgebied. Ter afsluiting stelt Loe Feijs:

‘Deze tentoonstelling met in de schijnwerper de ‘Toer de Force’ is ook een uitnodiging voor de HKU en de wereld van de ingenieurs om meer te gaan samenwerken. In die zin is het werkstuk ook nog niet af, maar is het een symbool voor nog meer moois dat we samen gaan doen’.

Na deze woorden is iedereen wel erg nieuwsgierig geworden en wil nu graag het resultaat aanschouwen. Vijf minuten later is de Kant-ine leeg en bekijkt men vol verwondering de nieuwe expositie ‘Traditie ontmoet Toekomst’.