Traditie ontmoet de toekomst. Van streekdracht naar intelligente textiel.

Museum de Kantfabriek schetst met deze expositie een beeld van de ontwikkeling van textiel en mode aan de hand van twee uitersten: traditionele streekdracht en intelligent textiel.

Traditie ontmoet Toekomst 3

Het vertrekpunt is een indrukwekkende verzameling van Harry Linskens. Deze bestaat uit kanten mutsen, in Noord-Limburg bekend als toeren, en andere bijzondere kledingstukken die door Noord-Limburgse vrouwen in de periode 1850-1950 werden gedragen.

Deze streekdrachten gaven informatie over de gemeenschap waartoe men behoorde en de mate van welstand. Ook kon je zien wanneer iemand in de rouw was.
Vakmanschap, ambachtelijkheid en duurzaamheid waren vanzelfsprekend.
In intelligent textiel wordt moderne technologie verwerkt zodat textiel interactief wordt en zich kan aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Voorbeelden zijn textiel dat licht geeft of van kleur kan veranderen.

Innovatie

Traditie ontmoet Toekomst 2

Vooruitstrevende modeontwerpers gebruiken innovatieve ontwikkelingen in hun kledingontwerpen. Duurzaamheid en ambachtelijkheid spelen vaak een grote rol.
Dat laatste laten modestudenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zien.

Met de Noord-Limburgse dracht als uitgangspunt maakten zij een verbinding tussen traditie en innovatie. Zij combineerden kant met moderne technologie in een interactief kledingontwerp.

Zij werden hierin bijgestaan door Wim Ewals, hoofddocent mode aan de HKU, Marina Toeters, expert op het gebied van innovatieve kleding en verbonden aan de HKU en de TU Eindhoven en prof. dr. ir. Loe Feijs, hoogleraar aan de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven.

Traditie ontmoet Toekomst 1
De tentoonstelling bestaat uit drie verbonden delen: traditie, transformatie en toekomst. Het eerste deel toont een unieke collectie van de traditionele toer. Het tweede deel deconstrueert de toer in zijn onderdelen en speelt met vorm, valling, ornament, plaatsing, nieuwe functies en nieuwe materialen.Het derde deel is een unieke selectie van high-tech kledingstukken van vooraanstaande experimentele ontwerpers die hier bijeengebracht zijn en een unieke vooruitblik op de toekomst geven.

In de expositie zijn veel interactieve aspecten verwerkt zodat het publiek kan ervaren wat er met deze stukken mogelijk is. Deel twee is de verbinding tussen traditie en toekomst.

De expositie laat bijzondere kledingstukken van Marina Toeters en Loe Feijs zien, waarin mode, nieuwe technologie en wiskunde bij elkaar komen. Ook interactieve kleding van bekende en minder bekende ontwerpers en innovatief textiel worden in deze expositie naast de traditionele klederdrachten tentoongesteld.
In de expositie is verder onder meer werk te zien van Wim Ewals, studenten modevormgeving  HKU, Meg Grant, Anja Hertenberg, Eef Lubbers en enkele items die ontstaan zijn in samenwerking van de makers en Museum de Kantfabriek.

Zie ook het mooie artikel van Annemarie Staaks in het culturele maandblad Zuiderlucht:  www.zuiderlucht.eu/brave-new-fashion/

Toelichtingen tijdens de opening op 23 maart

Chris Jakobs, vice-voorzitter van Museum de Kantfabriek:

… de titel van de expositie roept veel vragen op en zal hierdoor veel potentiële bezoekers nieuwsgierig maken.

Tineke Geurts, voorzitter van de expositie-commissie:

Zij belicht de bijdragen van Harry Linskens en Marina Toeters. Marina heeft de link gelegd tussen Traditie en Toekomst. Zij is bovendien met haar inbreng al vanaf het begin van het museum in 2006 belangrijk voor de exposities.

Wim Ewals, hoofddocent mode aan de HKU:

Hij belicht de jurk ‘Toer de Force’, het middelpunt van de expositie. Deze is met medewerking van studenten ontstaan met gebruikmaking van innovatieve technieken: sensoren en laser in harmonie met couture gerelateerde ambachtelijkheid.

prof. dr. ir. Loe Feijs, hoogleraar aan de faculteit Industrial Design aan de TU in Eindhoven:

Loe Feijs belicht de wereld van onderzoek en ontwikkeling, waar high-tech textiele garens ontwikkeld worden die ook toegepast zijn in de ‘Toer de Force’. Hij noemt de uitvinding van garens die elektriciteit geleiden. Deze garens kan men gewoon weven, breien, stikken, klossen en borduren. Hij meldt toepassingen in de medische wereld en in de topsport.
Met andere garens kan warmte opgewekt worden en kleurveranderingen in gang worden gezet. Deze garens zijn nog maar een van de vele nieuwe ontwikkelingen op materiaalgebied. Ter afsluiting stelt Loe Feijs:

‘Deze tentoonstelling met in de schijnwerper de ‘Toer de Force’ is ook een uitnodiging voor de HKU en de wereld van de ingenieurs om meer te gaan samenwerken. In die zin is het werkstuk ook nog niet af, maar is het een symbool voor nog meer moois dat we samen gaan doen’.