Zondag 18 maart 14.30 Lezing tradities in Oekraïens handwerk

1 maart 2018

“Onderweg” expositie over textiele reisherinneringen in Museum de Kantfabriek

Wie onderweg is, neemt vaak een tastbare reisherinnering mee voor thuis. Museum de Kantfabriek verzamelde een bijzondere collectie textiele reisherinneringen die niet alleen interessant zijn vanwege hun herkomst, schoonheid en de gebruikte handwerktechnieken. De souvenirs hebben elk hun bijzondere reisverhaal. Het maakt de expositie boeiend voor liefhebbers van reizen, vreemde culturen, kunst, handwerken en textiel. Op zondag 18 maart is er een lezing over tradities in Oekraïens handwerk door Hilde van Vlaanderen. Aanmelden (vol is vol) via cursus@museumdekantfabriek.nl. Kosten voor deze lezing slechts € 2,50 per persoon voor bezoekers met een museumkaart of € 8,50 met entree museum zonder museumkaart.

Wereldwijde reisherinneringen, culturen en handwerktechnieken

De nieuwe expositie “Onderweg”  in Museum de Kantfabriek laat bijzondere textiele voorwerpen van over de hele wereld tot leven komen. Ieder meegenomen souvenir zegt iets over de reis die is gemaakt, de belevenissen en over de persoon zelf. Bezoekers worden tijdens de fraai vormgegeven tentoonstelling meegezogen in landen, culturen, avonturen en emoties. De objecten roepen herinneringen op aan reizen die de bezoekers zelf maakten. Los van de getoonde verhalen, geeft de tentoonstelling een overzicht van overeenkomsten en verschillen in tradities, vormen en toegepaste technieken over de hele wereld.  De kledingstukken, doeken, hoofddeksels en kunstvoorwerpen zijn stuk voor stuk bijzonder als het gaat om uitstraling, ontwerp en de toegepaste handwerktechnieken. Zo zijn er oude en juist moderne objecten te zien uit Scandinavië, Oekraïne, China, Mexico, IJsland, Tibet, Indonesië en Staphorst. De inzendingen zijn afkomstig van een verscheidenheid aan personen. Ook dat maakt de tentoonstelling interessant.

Oekraïense handwerktradities door reisexpert Hilde van Vlaanderen

Op zondag 18 maart organiseert Museum de Kantfabriek een extra lezing. Hilde van Vlaanderen, expert in reizen door Oekraïne en Rusland en deelnemer in de tentoonstelling Onderweg, vertelt over de tradities van handwerken in dit land. Ze gaat in het bijzonder in op haar roesjniks en vertelt over pisanki. Lange winters en grote afstanden in Oekraïne, maakten dat vrouwen tijd hadden om allerlei gebruiksvoorwerpen voor hun eigen huwelijk en dat van hun kinderen en kleinkinderen te maken. Beroemd zijn de Oekraïense ‘roesjniks’, een langwerpig geweven doek met borduurwerk of haakwerk. Afhankelijk van de streek is er een grote variatie in kleuren en thema’s. De doeken hadden een praktische en een emotionele waarde. Ook de kleding werd rijk versierd. Een ander bekend voorwerp zijn de ‘pisanki’, beschilderde eieren, waarbij de verschillen in kleuren en motieven onuitputtelijk lijken. De mannen hielden zich bezig met houtsnijwerk zoals schalen, onderzetters, borden en sierdoosjes.

Meer informatie

Wegens succes heeft Museum de Kantfabriek haar expositie ‘Onderweg’ verlengd tot 15 april 2018. Museum de Kantfabriek, aan de Americaanseweg 8 in Horst laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken. Voor zondag 18 maart geldt een kleine toeslag voor zowel museumkaarthouders als reguliere bezoekers. Meer informatie www.museumdekantfabriek.nl.