Opening Expositie “Bloemen bloeien op Papier”

5 mei 2017

Zondag 30 april j.l. werd in Museum de Kantfabriek de expositie “Bloemen bloeien op Papier”, geopend door Diny Gerards –Mensink uit Afferden (Gld). De kant-ine was helemaal vol met belangstellenden voor de expositie. Onze kant-ine is in alle jaren waarschijnlijk nog niet zo vol geweest.

Links: Mevr. Diny Gerards – Mensink, rechts: Tineke Geurts ( hoofd exposities Museum de Kantfabriek).

Mevr. Diny Gerards – Mensink en haar man zijn al meer dan 30 jaar actief bezig met handgekleurde patronen. Verzamelen maar ook onderzoek naar de oorsprong. Uit hun collectie borduurpatronen uit de  19e eeuw is een selectie te zien in het Museum. Verder zijn er patronen te zien uit de collectie, ook wel “atlas” van de heer en mevrouw Landwehr – Vogels uit Tiel, omvattende meer dan 3000 patronen en andere aan borduren gerelateerde drukwerken en objecten.

In 1995 schonken dhr. en mevr. Landwehr – Vogels een 1e gedeelte van hun collectie aan het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel, waarna in de 5 jaar daarna telkens 1/6 deel van de collectie werden overgedragen. Een belangrijke voorwaarde voor de schenking was dat de collectie “op gezette tijden voor publiek” tentoongesteld werd.

Met de expositie in ons Museum wordt derhalve voldaan aan de genoemde voorwaarde. Dhr. Sil van Doornmalen, van het Regionaal Archief Rivierenland vertelde in zijn verhaal de wijze waarop de collectie van de heer en mevrouw Landwehr – Vogels in hun archief werd opgenomen en hoe zij daarmee om zijn gegaan. Momenteel is de hele collectie gedigitaliseerd en voor iedereen via internet te bestuderen.

Dhr. Gerard Mensink, vertelde uitvoerig over de wijze waarop zijn vrouw en hij in aanraking waren gekomen met de borduurpatronen en hoe zij hun collectie in de loop der jaren hadden uitgebreid. Voor hun onderzoek kwamen ze o.a. in Berlijn, Londen en Parijs.

Het blokfluit ensemble “Syrinx”, uit Horst, onder leiding van Hanne Marie Janse,  speelde tijdens de pauze, geheel in stijl van de bloemen, onder andere de Walz of the Flowers, beter bekend als een onderdeel van de Notekraker Suite  van Tchaikovky.

orkest “Syrinx”.

Hierna werd de uitslag door de voorzitter van de jury, Roel Sanders,  bekend gemaakt van de wedstrijd om met nieuw werk gebaseerd op borduurpatronen, te participeren in de expositie. Uit 155 (!)  inzendingen uit binnen – en buitenland werden de 1e 3 prijzen toegekend aan respectievelijk: 1. Arlette Princen ( België), 2. Erik  van Maarschalkerwaard ( Tienray) en 3. Tonke Joppe (Rhoon).  Deze 3 werken, en werken van vaak jonge kunstenaars,  zijn eveneens in de expositie te bewonderen.

De expositie “Bloemen bloeien op Papier”, is in het Museum te zien  tot en met 8 oktober 2017.

Links Erik van Maarschalkerwaard en rechts Tonke Joppe. Arlette Princen was verhinderd.