European Artistic Crafts Days 2017

20 maart 2017

Museum de Kantfabriek herstelt uitgestorven ambacht van technisch patroneur voor nieuwe generatie ontwerpers

Demonstraties tijdens Creatieve Ambachtsdagen op 31 maart, 1 en 2 april

Oude ambachten en producten van vroeger zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor ontwerpers en creatievelingen van nu. Geen wonder dat Museum de Kantfabriek regelmatig de vraag krijgt om nieuwe kantontwerpen in opdracht te produceren. Onmogelijk tot nu toe. Sinds kantmachines door computers worden aangestuurd, is het vak van technisch patroneur uitgestorven.  Museum de Kantfabriek, ontwerpbureau ANNY& en Fonds voor Cultuurparticipatie werkten de afgelopen jaren intensief samen aan het herstel van het oude ambacht patroneur. Zo blijven de kennis, vaardigheden en techniek van het ambacht bewaard en ontstaat er weer de mogelijkheid om nieuwe kantpatronen op kleine schaal te produceren. Goed nieuws voor mode-, interieur- en industrieelontwerpers

 

Enige plek in Nederland waar kant nog machinaal geproduceerd wordt

Jonge ontwerpers op het gebied van mode, interieur, industrieel design en techniek willen regelmatig met nieuwe zelfontworpen kant of kantklostechnieken aan de slag. Museum de Kantfabriek is de enige plek in Nederland waar nog machinaal kant wordt geproduceerd op oude nog echt werkende machines uit het begin van de vorige eeuw. Nieuwe kantpatronen voor deze tot industrieel erfgoed gepromoveerde machines, kunnen niet meer worden gemaakt. Het ambacht en de kennis en vaardigheden van patroneur, de man of vrouw die het patroon van een ontwerper omzet in machinetaal, is wereldwijd al tientallen jaren uitgestorven. Museum de Kantfabriek, ontwerpbureau ANNY& en Fonds voor Cultuurparticipatie sloegen een paar jaar geleden hun handen ineen. Door een intensieve samenwerking wisten zij via een lange weg van onderzoek en “learning by doing” alle kennis en vaardigheden van het ambacht patroneur in kaart te brengen. Daarmee werd een nieuwe generatie van vier vrijwillige patroneurs opgeleid. Zij zijn ontwerpers voortaan van dienst bij het omzetten van nieuwe patronen naar kleine oplagen echte machinekant. ANNY& bijvoorbeeld. Zij ontwierp een nieuw kantpatroon om toe te passen in haar eigen eigenzinnige lijn van woonaccessoires. Met haar nieuwe kantontwerp wil ze zich tijdens de Dutch Design Week 2017 in Eindhoven presenteren.

Een weekend lang van kantontwerp naar machinetaal en succesvolle kantproductie

Op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 en zondag 2 april aanstaande zet Museum de Kantfabriek het ambacht van patroneur een weekend lang centraal. De nieuwe patroneurs demonstreren (op) deze dagen om 14.00 uur en om 15.00 uur het kantklossen op de oude kantmachines. Ze geven uitleg over het ontwikkelen van de machinetaal die rond 1900 werd toegepast en die nog steeds de basis vormt voor computergestuurde machines van nu. De patroneurs laten zien hoe kartonnen jacquard worden geslagen en machines worden beheerd en ingesteld. Ze laten zien wat het effect is van verschillende kleuren en soorten garens met elk hun eigen veerkracht. Verder geven ze uitleg bij allerlei attributen en documentatie uit de vorige eeuw. Het demonstratieweekend van Museum de Kantfabriek maakt onderdeel uit van European Artistic Crafts Days in heel Europa. Verschillende werkplaatsen, musea en ateliers tonen de rijkdom van hun creatieve vakmanschap, producten, specialistische technieken, innovaties en erfgoed. Museum de Kantfabriek in Horst laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio Horst zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken.

Crafts Council Nederland presenteert
Forging Links
European Artistic Crafts Days
31 maart, 1 en 2 april 2017

Dit jaar organiseert CCNL voor de tweede keer de European Artistic Crafts Days in Nederland. Met de EACD slaan we de handen ineen en wordt de rijkdom getoond van vakmanschap, producten, technieken, innovatie en erfgoed. In verschillende Europese landen worden op 31 maart en 1 en 2 april speciale evenementen georganiseerd.

Drie dagen lang staan de creatieve ambachten in de spotlights waarbij wordt ingegaan op het thema Forging Links. Dit zijn niet alleen culturele ambachtelijke gelijkenissen die we delen met andere landen, maar het thema gaat ook in op de sociale en economische aspecten die de landen met elkaar verbinden.

In het EACD weekend openen musea, werkplaatsen en ateliers hun deuren, om bezoekers kennis te laten maken met de creatieve ambachten en met specialistische technieken. Professionele ambachtslieden laten hun maakprocessen zien, en (vak)musea organiseren speciale activiteiten. Bekijk het programma in het linker menu waar je de activiteiten van musea en ateliers kan vinden.

In Museum de Kantfabriek

Op 31 maart, 1 en 2 april 2017 om 14:00 uur en 15:00 uur geven de patroneurs een speciale uitleg over het ontwerp en de fabricage van kant op op onze kantklosmachines.

 

« Terug naar de vorige pagina