Home Ontdek ons Vaste collectie

Vaste collectie

Wanneer u het museum binnen komt, wandelt u letterlijk de geschiedenis in. U waant zich in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt. Maar er is nog veel meer te beleven. We vertellen u er graag over.

De geschiedenis van de textielindustrie

Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Op de arme grond werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Later verbouwden de boeren ook vlas dat ze zelf verwerkten tot linnen. Het aantal thuisweverijen was groot. Zo ontstond een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie waarvan we nog altijd de sporen terugvinden.

Werkende kantklosmachines in een monumentale fabriek

Tot 2006 werden de bijna antieke kantklosmachines van de Zuid Nederlandse Kantfabriek nog dagelijks gebruikt om uit duizenden ragfijne draadjes kant te produceren. Een deel van deze machines is bewaard gebleven en u kunt ze in werking zien in het museum. U ruikt de smeerolie en u hoort en voelt het dreunen van de machines. Onder uw ogen vormt zich het kant, door een samenspel van machine, klosjes en naalden in een hoog tempo en met een ingenieuze logica. Effectieve, mechanische magie bedacht door de mens in een tijdperk zonder ondersteuning van hightech snufjes en slimme apps!

Klikt u op het icoon, dan ziet u de machines in werking. Naast de machines zijn ook de oude gereedschappen, patronen en ontelbare kantmonsters uit de voormalige Zuid Nederlandse Kantfabriek te bewonderen.

Unieke collectie oude en moderne textielkunst en nijverheid

Waar textielnijverheid zich ontwikkelde, ontstonden prachtige staaltjes van textielkunst. Museum de Kantfabriek beschikt over een bijzondere collectie oude en moderne objecten die u in vaste en wisselende tentoonstellingen kunt bekijken. Zo wisselen zien, horen, lezen en zelf doen elkaar af.

Wist u trouwens dat er zo’n 2000 vingerhoedjes staan te pronken in de vitrines?

Streekgeschiedenis

In het museum vindt u documenten met de streekgeschiedenis uit het Land van Kessel:

 • een schat aan historische objecten en archeologische vondsten uit de gemeente Horst aan de Maas, verzameld door de voormalige Oudheidkamer
 • boeken en tijdschriften over Noord-Limburg op geschiedkundig gebied, inclusief de boeken van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap
 • een fotoarchief vol historisch materiaal
 • een unieke verzameling van meer dan 80.000 bidprentjes
 • weekbladen zoals
  - De Echo van Horst (1959 t/m 2009)
  - Serums Krentje (1982 t/m 1995)
  - 't Klökske van Sevenum (1990 tot heden)
  - Hallo Horst aan de Maas (2010 tot heden)
 • een grote collectie kaarten, zoals de kadasterkaarten van Horst, Grubbenvorst en Sevenum, tranchotkaarten en topografische kaarten van de regio

Onze vrijwilligers werken er hard aan om de boeken te digitaliseren. Neem gerust een kijkje in de database. De oude index van documenten is hier nog te raadplegen.

Genealogie

Wilt u onderzoek doen naar uw eigen familiegeschiedenis? Bezoek dan ons museum. We beschikken over stamboomgegevens uit het Land van Kessel. Er is een groot aantal boeken met gegevens uit de kerkregisters en akten van de burgerlijke stand uit:

 • Horst
 • Sevenum
 • Maasbree
 • Helden
 • Kessel
 • Blerick
 • Venray
 • Meerlo
 • Wanssum

Depot bezoeken?

Een deel van de collectie is voor bezoekers te bewonderen. Maar er liggen ook veel objecten keurig opgeslagen in de verschillende depots in het museum. Voor studie is het op aanvraag mogelijk om samen met de conservator achter deuren, in kasten, laden en dozen te kijken. Voor vragen en donaties kunt u contact opnemen met Tim Riswick (hoofd collectiebeheer).