Yubinuki

 

Om je vingers tijdens het naaien te beschermen worden over de gehele wereld vingerhoeden of naairingen gebruikt in verschillende vormen. Een van die verschijningsvormen is de Japanse yubinuki.
De yubinuki is een naairing die om het tweede kootje van de middelvinger wordt gedragen.
Deze yubinuki kunnen zijn gemaakt van metaal, leer of stof. Soms hebben ze een extra "lipje" om het manipuleren van de naald te vergemakkelijken. Deze worden vooral gebruikt bij Sashiko.

De yubinui is ongeveer 1cm breed en gemaakt van stof met een vulling van dik papier, washi genaamd. Dit papier is gemaakt van de mulberry boom en is bijzonder vezelig en sterk. Als je washi papier ziet denk je eerder aan vilt dan aan papier.

De yubinuki die wij maken komt uit de regio Kaga in het oude japan en heet kaga yubinuki.
Het is een ring gemaakt van zijde en geborduurd met zijde. Kaga heeft een lange geschiedenis als textiel producerende regio. Omdat er met delicate zijde stoffen werd gewerkt moesten de yubinuki van zacht materiaal zijn, anders bleven ze haken of kwamen er ruwe plekken in de stof.

 

Daarnaast was er altijd wel materiaal voorhanden om deze mooie ringen te maken, er is maar weinig stof en garen voor nodig.

Tijdens deze workshop oefenen we met 2 armbanden die je thuis verder af kunt maken, en wordt de techniek van een vingerring uitgelegd.
Het materiaalpakket is katoen en voor 2 armbanden.

 

Docente Jessica de Boer - van Brouwershaven is nationaal en internationaal bekend om haar kennis en kunde op het gebied van Japans borduren.

www.cosycorners.eu

Docent

Jessica de Boer - van Brouwershaven

Inhoud

Een kleine kennismaking met yubinuki.

Workshopduur

1 dag

Datum

zaterdag 20 januari 2024

Tijdstip

10.00 - 16.00 uur

Kosten

€ 75,00 incl. koffie/thee en lunch, excl. materialen. 

Materiaalkosten

Zelf meenemen

Materialenpakketje à € 22,50 contant afrekenen aan de docent.

Potlood, schaartje, plakband, stopnaald met een grote punt en een oog groot genoeg voor perlé.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook deze workshops

Sashiko

Sashiko Ontdek de Japanse Sashiko techniek. Sashiko is een traditionele wijze (borduurtechniek) om stof te versterken met stikselpatronen, van oorsprong uit Noord Japan. Met name…

Kantklossen basis en gevorderden

Kantklossen basis en gevorderden Basiscursus kantklossen In deze cursus leert u in 8 lessen de techniek met de basisslagen van het kantklossen, te beginnen met…

Breien met papier

Breien met papier In deze workshop leer je hoe je van oude kranten of oud papier een draad maakt. Je experimenteert met verschillende technieken, zoals…