Klosmachine met patroon

Vaste expositie

Als u het museum binnen komt, wandelt u letterlijk de geschiedenis in. U waant zich in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt. Tegelijkertijd is daar de verrassend moderne museumpresentatie over textiel en de textielindustrie in Horst en omgeving. Alle ruimte is er ook voor prikkelende tentoonstellingen en inspirerende activiteiten voor jong en oud zoals workshops, cursussen en lezingen. In het documentatiecentrum vindt u, naast een uitgebreid genealogisch aanbod, alles over de geschiedenis van de streek en van haar textielhistorie.

Werkende kantklosmachines in een monumentale fabriek

Tot 2006 werden de bijna antieke kantklosmachines van de kantfabriek nog dagelijks gebruikt om uit duizenden ragfijne draadjes kant te produceren. Een deel van deze machines is bewaard gebleven en u kunt ze in werking bekijken in het museum. U ruikt de smeerolie en u hoort en voelt het dreunen van de machines. Onder uw ogen vormt zich door een samenspel van machine, klosjes en naalden in een hoog tempo en met een ingenieuze logica, het kant. Effectieve, mechanische magie bedacht door de mens in een tijdperk zonder ondersteuning van hightech snufjes en slimme apps!

De geschiedenis van textielnijverheid en het ontstaan van de textielindustrie

Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Op de arme grond werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Later verbouwden de boeren ook vlas dat ze zelf verwerkten tot linnen. Nergens anders in Nederland was de concentratie thuisweverijen zo groot.

Zo ontstond een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie waarvan we nog altijd de sporen terugvinden.

Unieke collectie oude en moderne textielkunst en nijverheid

Waar textielnijverheid zich ontwikkelde, ontstonden prachtige staaltjes van textielkunst en textielnijverheid. Museum de Kantfabriek beschikt over een bijzondere collectie oude en moderne objecten die u in vaste en wisselende tentoonstellingen kunt bekijken. Zien, horen, lezen en zelf doen wisselen elkaar af: een bezoek aan Museum de Kantfabriek blijft boeien!

Opnames van toen de Kantfabriek nog in werking was