Home Ontdek ons Archeologie

Archeologie

De expositie ‘Het geheim van de Smidse ontrafeld’

In december 2019 heeft Museum de Kantfabriek zijn nieuwe archeologische expositie geopend, als waardevolle toevoeging aan de vaste collectie. De komende tijd wordt hier het verhaal van de Smidse in Horst verteld.

In 2009 werd er archeologisch onderzoek gedaan op de hoek van de Veemarkt en het Wilhelminaplein, ter voorbereiding op de nieuwbouw van het huidige appartementencomplex en winkels. Op deze plek stond in de 12e eeuw al een houten huis. Enkele eeuwen later werd dat vervangen door een gebouw uit mergel met een leien dak. Op het achtererf zijn grote hoeveelheden smeedslakken gevonden, die als afval ontstaan bij het smeden van ijzeren voorwerpen. Dit wijst erop dat er een smederij oftewel smidse heeft gestaan, waar ijzeren gereedschap, landbouwwerktuigen en andere gebruiksvoorwerpen werden gemaakt. Vanwege het brandgevaar lag de smederij vermoedelijk aan de noordwestelijke rand van het toenmalige dorp.

In het museum is te zien hoe deze Horster smid leefde en werkte. Er is aandacht voor het ambacht én voor het smedengilde van Horst (1524), een teken dat er behoefte was aan enige bescherming en regulering van het ambacht van smid. De patroonheilige van dit gilde was St. Eligius, waarvan het beeld nog steeds te bewonderen is in de St. Lambertuskerk.

Met deze archeologische expositie is een langgekoesterde wens van het museum in vervulling gegaan, die mede mogelijk werd gemaakt door 800 jaar Horst aan de Maas.