Educatie
Museum de Kantfabriek heeft een breed aanbod voor alle mogelijke onderwijsniveau's; van leerlingen van de basisschool tot studenten van het MBO tot de universiteit.
Inspiratie!
Onze vakkundige en enthousiaste rondleiders laten jongeren graag de historie van de textiel in het algemeen zien, en het maken van kant in het bijzonder. Zij vullen het programma eventueel aan met de dan lopende wisselexpositie van hedendaagse (textiel)kunstenaars. Vervolgens kunnen de jongeren geïnspireerd aan de slag met eigen werk. Ons uitgangspunt is altijd het (verder) ontwikkelen van vaardigheden en interesses van jongeren.
Werkgroep Educatie
“Daar merk je niets van”
Dit is de naam van een nieuw project waarmee Museum De Kantfabriek vooral kinderen wil uitnodigen een kijkje te nemen in de textielindustrie. Het project bestaat o.a. uit een installatie die zich in ons museum bevindt, waar je in een filmpje wordt meegenomen naar de textielindustrie en waar je je soms zelf in een textielfabriek waant.
Bij de installatie in ons museum hoort een toren met verschillende vakken en lades. In deze toren zie je een hele geschiedenis van textiel, van grondstoffen tot materialen, van oude industrie tot de moderne textielindustrie. Daarnaast ook voorbeelden van technieken waarmee je stoffen kunt maken, niet alleen machinaal maar ook als handwerk.
Kinderen vragen zich wel eens af: Waar komt mijn T-shirt vandaan, wie heeft het gemaakt, waarvan wordt kleding gemaakt, wat gebeurt er met een shirt dat te klein is, enz.
Op veel van deze vragen krijg je via deze toren een antwoord.
Deze toren bevindt zich soms in ons museum, maar meestal is hij elders. Scholen, bibliotheken, buitenschoolse opvang kunnen deze toren enkele weken bij ons lenen en gebruiken bij thema’s die daar aan de orde zijn.
Een doel van dit project is het stimuleren van de nieuwsgierigheid van kinderen naar het proces van kleding maken. Daarbij is de bewustwording in deze tijd natuurlijk heel belangrijk. Er wordt veel kleding geproduceerd en vaak te snel weer afgedankt.
Bij deze toren hoort ook een werkboekje waarin kinderen zelf als verwerking, verdieping, aan de slag kunnen met allerlei opdrachten.
Wij hopen dat veel kinderen, na het bekijken van de toren en het werken aan opdrachten, naar de kantfabriek komen om de film te bekijken en natuurlijk ook ons hele museum. In de kantfabriek is het mogelijk zelf kennis te maken met handwerktechnieken als weven, kantklossen, borduren enz.
Voor de kinderen ligt er, op vertoon van gemaakte opdrachten, een kleine verrassing klaar.
Gebruik van de toren door scholen
De opzet van dit project is dat de toren enkele weken op scholen of andere plekken waar kinderen spelen/werken wordt gebruikt. Tijdens weken waarin een thema centraal staat, zoals o.a. Industrialisatie, Duurzaamheid, Kleding, Mode, kunnen kinderen kennis maken met textiel en de textielindustrie.
Voor scholen die hier gebruik van willen maken is de toren gratis enkele weken te gebruiken. Wij vragen een borgsom van € 50 die naderhand weer wordt teruggestort. Vervoer van en naar de school of een andere plek wordt door ons geregeld.
Naast het huren van de toren kan ook een bezoek aan Museum de Kantfabriek worden gebracht. Kinderen krijgen dan een rondleiding door het museum waar de installatie met de film “Daar merk je niets van” deel van uitmaakt. Meestal wordt een bezoek aan ons museum gecombineerd met een of twee workshops waarin textiele werkvormen, handwerken, wordt aangeboden.
We volgen kinderen zien en ervaren hoe vroeger stof, textiel, kleding, handmatig werd geproduceerd. Ze maken kennis met de industriële ontwikkeling die veel goeds heeft gebracht. En de kinderen zien hoe de textielindustrie tevens geleid heeft tot veel problemen, waar de mensen van nu oplossingen voor moeten vinden.
Wilt u met uw groep of school de toren “Daar merk je niets van” een tijdje huren en/of een bezoek brengen aan Museum de Kantfabriek, neem dan ruim van tevoren contact met ons op: educatie@museumdekantfabriek.nl
Onze werkgroep educatie biedt ook maatwerk waarbij zij een speciaal programma ontwikkelt, aansluitend op het niveau en de wensen van uw leerlingen. Zij werken met uw school of met de studenten het gewenste programma uit. Uitgangspunt is dat het studenten uitnodigt en inspireert!
Meer weten?
De Werkgroep Educatie zet zich graag voor u in. Neem gerust contact op met educatie@museumdekantfabriek.nl.