Home Ontdek ons Historische Kring Horst

Historische Kring Horst

Sinds de oprichting van Museum de Kantfabriek heeft de voormalige stichting Oudheidkamer van Horst haar plaats in het museum. Een team van vrijwilligers spant zich dagelijks in om alle wetenswaardigheden over het verleden van de oude gemeente Horst in kaart te brengen en te documenteren.

 

 

 

Wij zijn open voor bezoek van 13:00 uur - 17.00 uur op vrijdagmiddag en op zaterdagmiddag in de even weken.

Op andere dagen is bezoek alleen mogelijk op afspraak.

 

Genealogie

Wilt u onderzoek doen naar uw eigen familiegeschiedenis? Bezoek dan ons documentatiecentrum. We beschikken over stamboomgegevens uit het Land van Kessel. Er is een groot aantal boeken met gegevens uit de kerkregisters en akten van de burgerlijke stand uit Horst, Sevenum, Maasbree, Helden, Kessel, Blerick, Venray, Meerlo en Wanssum.

  • Vóór 1800 zijn gegevens van de kerkregisters beschikbaar, die bestaan uit (DTB) Doop, Trouwen en Begraven. Daarnaast bevatten de schepenbankboeken een schat aan informatie (overdracht van eigendom e.d.)
  • Na 1800 zijn gegevens van de Burgerlijke Stand (Geboorte, Huwelijk en Overlijden) aanwezig in boekvorm en op microfiches.

Bidprentjes

Het documentatiecentrum bezit een unieke verzameling van meer dan 80.000 bidprentjes, die gedeeltelijk is gedigitaliseerd. Deze bevatten ook veel genealogische informatie.

Heeft u zelf bidprentjes verzameld, met name van personen die geboren, overleden zijn of gewoond hebben in de gemeente Horst en wilt u deze met ons delen? Neem dan contact met ons op, zodat wij ze aan de (digitale verzameling) kunnen toevoegen.

Streekgeschiedenis

De gemeente Horst aan de Maas heeft in het verleden onderdeel uitgemaakt van verschillende bestuurlijke structuren. De belangrijkste was het Land van Kessel, onderdeel van het land van Gelre. Het Land van Kessel bestond uit een gebied dat nu de gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas en omgeving omvat. In het documentatiecentrum vindt u documenten over de streekgeschiedenis uit het Land van Kessel:

  • boeken en tijdschriften over Noord-Limburg op geschiedkundig gebied. Maar ook over het Overkwartier van Gelre, en thema’s als de  oorlog, de Peel, religie en archeologie in onze regio. Er is een fotoarchief vol historisch materiaal te vinden.
  • weekbladen zoals
    - De Echo van Horst (1959 t/m 2009)
    - Serums Krentje (1982 t/m 1995)
    - 't Klökske van Sevenum (1990 tot heden)
    - Hallo Horst aan de Maas (2010 tot heden)
  • een grote collectie kaarten, zoals de kadasterkaarten van Horst, Grubbenvorst en Sevenum, tranchotkaarten en topografische kaarten van de regio.

Via onderstaande link kun je op het Limburgs Erfgoednet onze digitale collectie bidprentjes vinden.

Ook vind je daar onder ‘documenten’ een digitale index van alle boeken uit onze historische bibliotheek.

https://limburgserfgoednet.nl/kringhorst

Depot bezoeken?

In het museum is slechts een deel van de collectie te bewonderen. In onze depots liggen nog veel meer objecten opgeslagen die de moeite waard zijn. Op aanvraag kunt u er samen met de conservator een kijkje nemen. Voor vragen en donaties kunt u contact opnemen met ons secretariaat.