Home Ontdek ons Textielhistorie

Textielhistorie

Wanneer u het museum binnen komt, wandelt u letterlijk de geschiedenis in. U waant zich in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt. Maar er is nog veel meer te beleven. We vertellen u er graag over.

Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Op de arme grond werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Later verbouwden de boeren ook vlas dat ze zelf verwerkten tot linnen. Het aantal thuisweverijen was groot. Zo ontstond een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie waarvan we nog altijd de sporen terugvinden.

 

 

Werkende kantklosmachines in een monumentale fabriek

Tot 2006 werden de bijna antieke kantklosmachines van de Zuid Nederlandse Kantfabriek nog dagelijks gebruikt om uit duizenden ragfijne draadjes kant te produceren. Een deel van deze machines is bewaard gebleven en u kunt ze in werking zien in het museum. U ruikt de smeerolie en u hoort en voelt het dreunen van de machines. Onder uw ogen vormt zich het kant, door een samenspel van machine, klosjes en naalden in een hoog tempo en met een ingenieuze logica. Effectieve, mechanische magie bedacht door de mens in een tijdperk zonder ondersteuning van hightech snufjes en slimme apps!

Klikt u op het YouTube icoon, dan ziet u de machines in werking. Naast de machines zijn ook de oude gereedschappen, patronen en ontelbare kantmonsters uit de voormalige Zuid Nederlandse Kantfabriek te bewonderen.

Unieke collectie oude en moderne textielkunst en nijverheid

Waar textielnijverheid zich ontwikkelde, ontstonden prachtige staaltjes van textielkunst. Museum de Kantfabriek beschikt over een bijzondere collectie oude en moderne objecten die u in vaste en wisselende tentoonstellingen kunt bekijken. Zo wisselen zien, horen, lezen en zelf doen elkaar af.

Wist u trouwens dat er zo’n 2000 vingerhoedjes staan te pronken in de vitrines?

Depot bezoeken?

Een deel van de collectie is voor bezoekers te bewonderen. Maar er liggen ook veel objecten keurig opgeslagen in de verschillende depots in het museum. Voor studie is het op aanvraag mogelijk om samen met de conservator achter deuren, in kasten, laden en dozen te kijken. Voor vragen en donaties kunt u contact opnemen met Silbie Koreman (coördinator textieldepot).