Vacatures / Stages

Ons museum draait volledig op vrijwilligers. Op deze pagina zijn alle vacatures voor vrijwilligers en stages te vinden die we op dit moment hebben binnen Museum de Kantfabriek.

Coördinator/initiator(en) evenementen en demonstraties 
Museum de Kantfabriek wil museumbezoekers zo vaak mogelijk verrassen met aansprekende demonstraties op het gebied van textielvaardigheden (bijv. vilten, punchen, hoeden maken, kantklossen), presentatie van textiel-gerelateerde kunst en fotomateriaal over de geschiedenis van de regio Horst en  de textielnijverheid in Noord-Limburg. Voor kinderen en jongeren willen we het aantal aansprekende activiteiten in de periode april tot oktober uitbreiden. Daarnaast gaat het museum fietsers een Kantfabriek-fietsroute aanbieden en hebben we de ambitie om regelmatig muziekoptredens en andere podiumactiviteiten te organiseren.
Voor deze activiteiten zoeken we een vrijwillige coördinator/initiator (of meerdere personen die als team werken). Gevraagd wordt creativiteit, organisatietalent, enthousiasme en enige ervaring op dit vlak.
Info: Tejo Kessels.

Onderzoekers
De expositiecommissie zoekt enkele medewerkers die onderzoek doen naar onderdelen van toekomstige exposities van ons textielmuseum.
Bijv. Het verzamelen van (cultuur) historische of vaktechnische informatie over een onderwerp, over achtergronden of over kunstenaars/ontwerpers. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor het uitgeven van tentoonstellingscatalogussen en de communicatie aangaande de expositie.
De werkzaamheden kunnen door de medewerker thuis worden uitgevoerd, zodat hij/zij niet in de regio Horst woonachtig hoeft te zijn. Onderzoekservaring (of studerend voor) en interesse in het vakgebied van ons textielmuseum zijn noodzakelijk.
Info: Tineke Geurts (commissiehoofd wisselexposities)

Bedrijfsbureau
In het Museum Kant-oor zijn diverse secretariële en administratieve taken van het museum samengebracht in het bedrijfsbureau. Het Museum Kant-oor is in ontwikkeling en heeft behoefte aan:

 • Web redacteur: actueel houden van de museumwebsite. Eén ervaren redacteur is reeds beschikbaar.
  Info: Tejo Kessels (Secretaris)

Facilitaire Zaken

 • Handige medewerkers: ad hoc en planmatig onderhoud en klussen binnen de commissie ‘onderhoud gebouwen’
 • Patronneurs in opleiding: u wordt opgeleid om kantontwerpen te kunnen vertalen in machinetaal. In eerste instantie voor mechanische machines, in de toekomst voor een computergestuurde kantklosmachine
 • Machine-ombouwers in opleiding: u wordt opgeleid om de oude kantklosmachines en de grote kant-breimachine te kunnen ombouwen
 • Schoonmakers voor de museumhal
  Info: Peter van Diepe (hoofd facilitaire zaken)

Bibliotheek

 • Bibliotheekmedewerkers: bezoekers informeren en zorgen dat bestellingen van boeken en tijdschriften via internet worden verwerkt.
  Info: Maria van Soest (hoofd textielbibliotheek)

Educatie

 • Contactfunctionaris: het benaderen van en contacten onderhouden met basis- en middelbare scholen in het kader van leerling programma’s
  Info: Rieky Jacobs (hoofd commissie educatie)

 Kinderactiviteiten

 • Organiserende vrijwilligers: het opzetten en begeleiden van kinderactiviteiten in relatie tot textiel
  Info: Liesbeth Smit (commissiehoofd)

Depot textiel en nijverheid

 • Assistent conservator: met belangstelling voor textiel, leidinggevende en administratieve ervaring.
 • Adlib-medewerkers: registreren en administreren van textielobjecten in het Adlib-programma
  Info: Karin Janssen (hoofd commissie textiel en nijverheid)

Depot Zuid-Nederlandse Kantfabriek

 • Depotmedewerkers: beheer en registratie van depotmaterialen die behoren bij de voormalige fabriek en textielproductie
  Info: Tim Riswick (bestuurslid collectie)

 Kant-ine

 • Gastvrouwen of gastheren: dames of heren met een vriendelijke uitstraling die zorgen voor de bezetting van de entree en het uitserveren van consumpties.
 • Oproepmedewerkers: incidentele hulp voor een paar uurtjes bij het verzorgen van lunches
  Info: Tineke Titulaer

 Documentatiecentrum

 • Commissiehoofd genealogie en streekgeschiedenis: leiding geven aan het team van het documentatiecentrum en de commissie  genealogie. Uw interesse ligt nadrukkelijk op het verleden en het doen van onderzoek samen met enthousiaste vrijwilligers.
  Info: Tim Riswick (bestuurslid collectie)
 • Suppoosten genealogie: ondersteuning bezoekers documentatiecentrum
  Info: Tim Riswick (bestuurslid collectie)
 • Adlib-medewerkers: scannen en registreren van foto’s in het Adlib-programma
  Info: Huub Janssen

Exposities

 • Creatieve personen die mede wisselexposities gestalte geven.
  Info: Tineke Geurts (hoofd wisselexposities)

Stages:

 • Opdracht: bijdragen aan bouwstenen voor het expositiebeleid van Museum de Kantfabriek.
  Info: Tineke Geurts en Roger Spitz

Informatie over de inhoud van de vacatures

Voor informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met de betreffende verantwoordelijke die hierboven staat vermeld. Dit kan via info@museumdekantfabriek.nl : vermeldt uw telefoonnummer zodat we contact met u kunnen opnemen.

Aanmelding als nieuwe vrijwilliger
Als u belangstelling heeft voor een of meer van de genoemde vacatures, dan wel  iemand in uw omgeving kent die hiervoor belangstelling zou kunnen hebben, laat het weten aan Tejo Kessels. Hij is bereikbaar via deze link.

Museum de Kantfabriek in Horst werkt alleen met vrijwilligers. Momenteel zijn dit er circa 175, die allemaal 1 of meerdere dagdelen per week actief zijn. Heeft u wellicht interesse in andere werkzaamheden die in ons Museum plaatsvinden, ook dan kunt u contact zoeken met de verantwoordelijke voor personeelszaken Tejo Kessels (Hoofd personeelszaken)(secretaris@museumdekantfabriek.nl) .

 

Secretaris Tejo Kessels