Textiel

Op deze pagina kunt u de top-10 objecten vinden in ons textiel depot. Voor vragen, donaties en taxaties kunt u na afspraak terecht op maandag. Deze afspraak kunt u maken via ons bedrijfsbureau: 077-3981650.
Voor een taxatie wordt een vergoeding gevraagd.

 ———————————————————————————————–

Objectnummer 00064

Bruidszakdoek in naaldkant ± 1750
Witte brede rand van katoenen naaldkant. Motief van bloemen, blaadjes en naaldkant “pareltjes”. In het midden stof ingezet. Afmeting: 34,5 cm x 34,5 cm.

Objectnummer 00203

Kasjmiersjaal of Turkse doek
Vanaf 1830 werd deze doek in de Nederlandse streekdracht gedragende en werd “Bruidsdoek” of”trouwdoek” genoemd. De kleuren zijn zwart-donkerrood-oranje-groen-roestbruin en vuilwit. De doek is van wol, handgeweven en vol Turkse motieven en palmetten. In het midden van deze doek is een “spiegel”. D.w.z. aan de voorkant in het midden een rond motief in vieren gedeeld en ieder vak heeft een andere kleurstelling: lente – zomer – herfst – winter. Aan de achterkant is ook de cirkel, maar dan in donkere kleuren. Afmeting: 330 cm x 151 cm.

Objectnummer 00253

Pronkdoek
Witte doek, samengesteld uit verschillende lapjes die ieder een andere handwerktechniek bevatten. In het midden een vierkant vlak, geborduurd met rood garen o.a de naam Hide Boer en Ootmarsum .72, vakjes open borduurwerk, Engels borduurwerk wit op wit, geborduurde tule, div. naden en verschillende naaitechnieken. Geheel met de hand gemaakt. Gemaakt door Agnes Maria Boer, Ootmarsum in 1872. Afmeting: 102 cm x 70 cm.

Objectnummer 00398

Tafelkleed in filet borduurwerk.
Wit, handgeknoopt net, versierd met doorstopwerk. Buitenrand, binnenrand en middenstrook versierd met druivenbladeren, -trossen en –ranken. Verder helemaal opgevuld met vierkanten blokjes. Rondom afgewerkt met een gehaakt randje met hier en daar een picot. Afmeting: 254 cm x 164 cm.

Objectnummer 00549

Babymutsje in Zaans stikwerk ± 1850
Wit katoenen handgeborduurd babymutsje in Zaans-stikwerk (ook Zaanlands stikwerk genoemd). Bovenop zit een rozetje, aan de hals een gerimpelde strook, afgewerkt met “hemdenpuntjes” en een sluiting met lintjes. Afmeting: 19 x 11 cm.

Objectnummer 00634

Koperen stofstempel
Stofstempel (uit Indonesië?). Zigzagmotief met bloemen erin. Daarbuiten steeds 3 rondjes en een klein hartmotief, zowel links als rechts van het zigzagmotief. Afmeting: L 22 x br.16 x h.2,7 cm. Handvathoogte 4 cm.

Objectnummer 00962

Kantstrook in lijst.
“Blonde” kant ± 1900, in lijst. Deel van een loper welke doormidden is geknipt.
De naam “Blonde” komt van de natuurlijke zijde kleur waarmee deze kant is gemaakt. Bij deze kantsoort wordt een zijde flossige draad als loper bij de motieven gebruikt, vandaar de glans en ook rondom de motieven.
Aan de 3 zijden een herhalend motief van een deels ronde tak met blaadjes en 3 bloemen. In het midden 2x een boeket van bloemen en bladeren en aan de korte kant een soort van guirlande met bloemen en bladeren.
Afmetingen: kantstrook 65,5 cm x 74 cm, lijst 72,5 cm x 82 cm.

Objectnummer 01047

Kanten doopdoek
Ecru kleurige doek in Lierse kant. Katoenen tule, geborduurd met een haaknaald. De doek heeft aan 2 zijden motiefjes van bloemen en bladeren met aan de buitenkant omgeven door een licht golvende rand. In de punt zit een extra motief. Doek is afkomstig uit de Meterikse familie Jenniskens , “Fluren”. Afmeting: 110 cm x 110 cm.

Objectnummer: 1653 

Tapisserie drieluik.

Objectnummer 01138

Fichu/halsdoek 1850/1900
Driekanten halsdoek, ook “Fichu” genoemd. Wit op wit geborduurd. Aan twee korte kanten is een, zeer fijn, met de hand geborduurde 8 cm brede rand van bloemen en takjes in schaduwborduurwerk en open borduurwerk. In de punt een tulpvorm in dezelfde techniek. Ook het rolzoompje aan de lange zijde is met de hand gewerkt. De ondergrond is linnen mousseline of neteldoek. Afmeting: 133 cm x 65,5 cm (gemeten van lange zijde naar punt).