Wat is Museum de Kantfabriek?

Het museum is gevestigd in de voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek die tot 2006 in bedrijf was. De fabriek is gebouwd in 1928 en is nu een Rijksmonument. Sinds 2006 exploiteert Stichting Museum de Kantfabriek het sfeervolle dertiger jaren pand. De kantklosmachines staan nog klaar voor gebruik.

Het museum toont de ontwikkeling van de textielnijverheid en -industrie in de regio Horst (Noord-Limburg), organiseert wisselexposities waarin textiel de leidraad is en biedt cursussen aan gerelateerd aan textiel.

Museum de Kantfabriek

– bezit grootste collectie en uitleenbibliotheek op het gebied van textiel- en handwerkboeken in Nederland;
– heeft een documentatiecentrum genealogie en streekgeschiedenis waar iedereen genealogisch onderzoek kan verrichten;
– toont 2500 vingerhoedjes uit twee particuliere verzamelingen;
– heeft depots met waardevolle objecten en schenkingen betreffende textiel en regionale geschiedenis.
Het museum wordt gerund door c.a. 190 vrijwilligers.