Home Ontdek ons Wisselexposities ‘Langs geborduurde wegen’

'Langs Geborduurde Wegen'

Traditionele streekdrachten uit Zuidwest-China

3 april t/m 25 september 2022

Helaas hebben we in goed overleg met Ien Rappoldt moeten besluiten om deze wisselexpositie te cancelen voor 2020. Wij hadden graag voor u de loper uitgelegd maar de corona-crisis laat ons geen andere keus. Het besluit hebben we met veel pijn in ons hart genomen.

Jarenlang hebben we uitgekeken naar deze bijzondere expositie en vele maanden van voorbereiding liggen achter ons. Het had een groot feest voor ons én voor de bezoekers moeten worden. We begrijpen dat we veel textielliefhebbers moeten teleurstellen, maar de gezondheid van onze vrijwilligers en de bezoekers gaat ons boven alles.

Expositie verplaatst naar 2022
Deze expositie wordt opnieuw opgenomen in onze expositieagenda. De nieuwe datum wordt waarschijnlijk 3 april t/m 25 september 2022. Dat is nog ver weg maar wel iets om ons op te verheugen.

Boek over de expositie nu al te koop
Ien Rappoldt heeft bij de expositie een begeleidend boek gemaakt. Dit is bij haar te bestellen. In bijgaande flyer vindt u alle informatie. Zo kunt u toch genieten van de prachtige streekdrachten uit Zuid-West China en krijgt u een inkijkje in wat we u in de expositie graag hadden willen laten zien.

De indrukwekkende collectie van Ien Rappoldt is een verwijzing naar haar niet aflatende belangstelling voor de borduurkunst én de cultuur van de Miao en andere bergvolken in Zuidwest-China.

Elk jaar brengt Ine er een aantal weken door, inmiddels al meer dan twee decennia. Met ijzeren geduld oefent ze steeds een ander, soms nauwelijks te onderscheiden steekje of randje. Inmiddels beschikt ze over een fenomenale theoretische en praktische kennis van de borduurkunst van de Miaovrouwen.

Het is aan haar inzet te danken dat veel van dit culturele erfgoed in de loop van de jaren is vastgelegd. In boeken, lesmateriaal, op foto's en in films. Van haar uitgebreide verzameling kleding, mutsjes, los textiel, babydraagzakken, sieraden, schoenen, tassen en manden hebben vooral de kostuums een grote historische en museale waarde. Met de toenemende belangstelling voor traditionele technieken inspireren deze zelfs de hedendaagse haute couture.

De titel van de expositie 'Langs Geborduurde Wegen' verwijst naar een oude Miao legende over migratie uit een ver verleden. De vele volken raakten verspreid over het zuidwesten van China en verbeelden de verhalen en legenden van hun geschiedenis in de borduurkunst op hun kleding. De expositie laat verschillende regio’s van de provincie Guizhou zien met haar specifieke streekdrachten en tradities.

Meer weten?

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.